Förhandlingar inleds om nytt kollektivavtal

Mediearbetsgivarna och Journalistförbundet har växlat avtaskrav för public service. För SVT:s del handlar det alltså om villkor för drygt 1200 medlemmar som ska omförhandlas.

Det gällande kollektivavtalet går ut på fredag, 31 mars, men kommer att förlängas så länge förhandlingarna pågår, och onsdagen 29 mars kommer parterna att ses vid förhandlingsbordet för första gången.

Sammanlagt har Journalistförbundet fem avtalsområden att förhandla om med sin motpart, Mediearbetsgivarna, och hittills har avtalskraven bara utväxlats på två områden – Dagspress och public service.

Arbetsgivaren vill se sifferlösa avtal

Journalistförbundets har ställt krav på bland annat att ställt krav på avsättningar för flexpension, men också förbättrade möjligheter till återhämtning och reglering av gränslöst arbete.

Arbetsgivarna har i sin tur ställt krav på sifferlösa avtal – alltså att lönen ska sätta i individuella samtal mellan medarbetare och chef och att det inte finns någon överenskommen siffra som avgör hur stora löneökningar det blir. Utöver detta har Medieföretagen ställt en rad krav som Journalistförbundet nu tar ställning till.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *